فیکس و بیحرکت کردن شکستگی با پلاتین

تثبیت یا فیکس کردن شکستگی به معنی بیحرکت کردن آن بعد از جااندازی استخوان های شکسته شده است. استفاده از وسایل فلزی برای بیحرکت کردن استخوان بعد از جااندازی، یکی از بزرگترین موفقیت های جراحی ارتوپدی در قرن بیستم است.

تا قبل از قرن گذشته تنها روش بیحرکت کردن استخوان ها استفاده از گچ گیری یا آتل بود ولی کشف آنتی بیوتیک ها با کم کردن احتمال عفونت موجب شد جراحان بتوانند مستقیما روی استخوان جراحی کرده و آنها را به توسط وسایل فلزی بیحرکت کنند.

بعد از جراحی و جااندازی شکستگی میتوان قطعات شکسته شده را بصورت داخلی یا خارجی فیکس کرد. فیکس کردن و بیحرکت کردن با اکسترنال فیکساتور را فیکس کردن خارجی External fixation و فیکس کردن و بیحرکت کردن با ایمپلنت یا پلاتین را فیکس کردن داخلی Internal fixation میگویند.

 

از چه موادی برای ساختن پیچ و پلاک استفاده میشود

فلزاتی مانند استیل ضد زنگ و تیتانیم مواد مناسبی برای ساختن پیچ و پلاک به منظور بیحرکت کردن استخوان هستند. این فلزات قدرت خوبی دارند و با بدن سازگارند و بر اثر مواد داخل بدن دچار خوردگی نمیشوند.

استیل استفاده شده در این وسایل معمولا آلیاژ مخصوصی از آهن است که مقادیری کروم، کبالت و مولیبدن دارد. بر خلاف عقیده معمول، جنس این وسایل از پلاتین نیست ولی در لفظ عامه مردم به آن پلاتین میگویند.

از این فلزات ابزارهای متنوعی به این منظور درست میکنند که متداول ترین آنها عبارتند از وایر یا سیم، پلاک، راد یا میله، پین، نیل یا میخ، پیچ و اکسترنال فیکساتور. به ابزارهای فلزی که جراح ارتوپد در درون بدن کار میگذارد ایمپلنت Implant میگویند.

اینکه پزشک معالج از کدامیک از این وسایل برای بیحرکت کردن یا فیکسیشن Fixation شکستگی استفاده کند بسته به محل و شکل شکستگی متفاوت است.

 

وایر Wire

وایر سیمی فلزی است که میتوان از آن به تنهایی یا همراه با وسایل دیگر برای بیحرکت کردن استخوان شکسته شده بعد از جااندازی استفاده کرد.

293 2
کاربرد وایر و پین در شکستگی آرنج

 

پین Pin

پین یک میله باریک فلزی مانند یک میله بافتنی یا یک سنجاق یا میخ بلند است که به قطرهایی از یک میلیمتر تا ۶ میلیمتر وجود دارد. با استفاده از پین میتوان دو استخوان شکسته شده را در کنار یکدیگر نگاه داشت.
از این وسایل معمولا برای بیحرکت کردن استخوان های کوچک استفاده میشود. در بیشتر اوقات پین ها بعد از مدتی از بدن خارج میشوند.
293 1
کاربرد پین در شکستگی مچ دست 

پلاک Plate

پلاک ها یا پلیت ها صفحاتی فلزی با طول چند برابر عرض هستند که بر روی آنها سوراخ هایی برای ورود پیچ وجود دارد. پلاک ها به اشکال گوناگونی وجود دارند. پلاک به توسط پیچ به استخوان متصل میشود.
 
پلاک هایی که بعد از شکستگی استخوان در اندام های فوقانی کارگذاشته میشوند معمولا تا آخر عمر در بدن میمانند و نیازی به خارج کردن ندارند مگر در موارد خاص ولی پلاک هایی که بعد از شکستگی استخوان در اندام های تحتانی گذاشته میشوند معمولا باید بعد از چند سال از بدن خارج شوند.

293 8
کاربرد پیچ و پلاک در ساق پا
293 3
انواع پلاک

 

میخ یا نیل Nail

میخ داخل استخوانی یا نیل میله هایی هستند که برای بیحرکت کردن شکستگی در استخوان های بلند کاربرد دارند.

استخوان های بلند بدن معمولا مانند لوله توخالی هستند و با گذاشتن این میله ها در کانال وسط این استخوان ها میتوان شکستگی های جااندازی شده را بیحرکت کرد. معمولا نیازی به خارج کردن این ایمپلنت ها از بدن چه در اندام فوقانی و یا تحتانی وجود ندارد.

 

293 5
کاربرد نیل در شکستگی ساق

 

مشاوره

پیچ Screw

پیچ ها متدول ترین ایمپلنت برای بیحرکت کردن استخوان ها بعد از جااندازی هستند. از پیچ میتوان به تنهایی یا همراه با پلیت یا نیل استفاده کرد.

293 9
کاربرد پیچ در شکستگی آرنج
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا نظر بدید.x