علت شکستگی انگشت پا چیست
شایعترین علت های شکسته شدن انگشتان پا گیر کردن پنجه پا در بین اشیاء ثابت است. ثابت ماندن انگشت پا و سپس حرکت و چرخش بقیه پا موجب اعمال کشش و یا فشار زیاد بر استخوان انگشت شده و موجب شکستگی آن میشود.
افتادن اجسام سنگین بر روی پا مکانیسم دیگر این شکستگی ها است. این مکانیسم بیشتر در کارگران صنعتی دیده میشود. به همین خاطر است که به آنان توصیه میشود تا از کفش های مخصوص با پنجه تقویت شده استفاده کنند.
وضعیت خاص قرار گرفتن انگشتان در جلوی پا آنها را بیشتر در معرض ضربه و آسیب قرار میدهد. در بعضی از ورزش ها ضربات مکرر و طولانی به انگشت میتواند موجب شکستگی های مویی یا استرسی شود.
در بسیاری اوقات فرد صدمه دیده در ابتدا فکر نمیکند درد انگشت وی ممکن است به علت شکستکی باشد و ان را کم اهمیت میپندارد. بعد از گذشت چند روز و بروز تورم بیشتر و کبودی در انگشت بیمار متوجه میشود که بهتر است به یک پزشک مراجعه کند.
علائم یک انگشت شکسته چیست
مهمترین علائم یک شکستگی انگشت عبارتست از
♦ درد و تورم انگشت شایعترین علامت شکستگی است. راه رفتن فرد صدمه دیده مشکل و دردناک میشود بخصوص بعد از شکسته شدن انگشت شست.
انگشت شست پا بیش از دیگر انگشتان وزن بدن را تحمل میکند و در هنگام چرخش بدن به آن نیروهای زیادی وارد میشود.
شکستگی انگشت کوچک پا گرچه دردناک است ولی معمولا تاثیر زیادی در راه رفتن نخواهد داشت
♦ کبود شدن پوست و تغییر شکل در ظاهر انگشت
♦ صدا دادن انگشت پا در موقع راه رفتن
♦ در موارد شکستگی های ساده گاهی اوقات فرد اصلا متوجه شکسته شدن انگشت نمیشود و آنرا با یک کوبیدگی ساده اشتباه میگیرد.
درمان شکستگی انگشت پا
درمان شكستگی انگشتان پا شامل دو مرحله است. اقداماتی كه فرد میتواند در منزل انجام دهد كه عبارتند از :
استراحت : بصورت ممانعت از زیاد سرپا ایستادن و راه رفتن و استفاده از عصا تا فشار زیادی به انگشت وارد نشود
سرما : كه بصورت استفاده از كیسه حاوی خرده های یخ هر 2-1 ساعت 20-15 دقیقه در چند روز اول. دقت كنید كه بین كیسه حاوی یخ و پوست پا باید یك حوله نازك قرار داد تا پوست دچار سرما زدگی نشود.
بالا نگه داشتن پا برای كاهش تورم. با گذاشتن چند بالشت در زیر پا باید آنرا بالاتر از سطح قلب نگه داشت.
درمان هایی كه پزشك برای یك انگشت شكسته پا انجام میدهد عبارتند از
♦ در صورت باز بودن شكستگی معمولا نیاز به عمل جراحی و استفاده از آنتی بیوتیك وجود دارد
♦ در صورتیكه استخوان ها در محل شكستگی جابجایی زیادی پیدا كرده باشند پزشك معالج بعد از بیحسی موضعی انگشت اقدام به جااندازی بسته آن میكند.
بعد از جااندازی معمولا انگشت شكسته شده با نوار چسب به انگشت كناری بسته میشود. این كار را buddy taping میگویند.
برای این منظور ابتدا تكه كوچكی گاز در بین دو انگشت گذاشته شده تا بین انگشتان بر اثر سایش تاول نزند و سپس دو انگشت با نوار چسب ضد حساسیت بهم متصل میشوند.
باید دقت كرد تا چسب به دور انگشت زیاد محكم بسته نشود وگرنه ممكن است موجب اختلال در جریان خون انگشت و تورم و كبودی آن شود.
بعد از این كار پزشك معالج به بیمار توصیه میكند تا چند هفته از كفشی كه كفی نسبتا سفت و محكمی دارد استفاده كند تا مانع حركت زیاد انگشت و محل شكستگی شود.
♦ در موارد خاصی ممكن است پزشك معالج اقدام به گچ گیری پا كند. وقتی شكستگی در انگشت بزرگ پا است، در شكستگی هایی كه سطح مفصلی را درگیر كرده اند و یا در مواقعی كه چند انگشت پا با هم شكسته شده اند ممكن است نیاز به گچ گیری پا وجود داشته باشد.
شكستگی انگشت پا معمولا در عرض 6-3 هفته جوش میخورد و در شكستگی های ساده معمولا عارضه ای بر جای نمیماند.
عوارض شكستگی انگشت چیست
آسیب ناخن : بدنبال شكستگی انگشت ممكن است زیر بستر ناحن خونریزی ایجاد شود كه به آن هماتوم زیر ناخن Subungual Hematoma میگویند.
این تجمع خون میتواند بسیار دردناك باشد و درصورتیكه زیاد باشد باید خارج شود. برای خارج كردن این خونریزی پزشك معالج سوراخ كوچكی در ناخن ایجاد كرده تا از طریق آن خون خارج شود.
گاهی اوقات همراه با شكستگی انگشت پا، ناخن انگشت هم شكسته میشود كه پزشك معالج برحسب اینكه بستر ناخن تا چه حد آسیب دیده است درمان مناسبی برای آن انجام میدهد.
شكستگی باز : گاهی اوقات استخوان شكسته شده انگشت از پوست بیرون میزند. این نوع شكستگی كه جزو شكستگی های باز طبقه بندی میشود باید بصورت اورژانس درمان گردد.
استئوآرتریت : به علت بد جوش خوردن شكستگی های داخل مفصلی ممكن است آرتروز و ساییدگی در مفاصل انگشت بوجود آید كه میتواند موجب درد، تغییر شكل و محدودیت حركت انگشت شود.
جوش نخوردن یا بد جوش خوردن : این دو عارضه بندرت برای درمان نیاز به عمل جراحی پیدا میكنند.
تشخیص این شكستگی معمولا با معاینه بالینی و سپس استفاده از رادیوگرافی ساده است.
سوالات متداول
زمان لازم برای جوش خوردن انگشت کوچک پا چقدر است
حداکثر طول زمان جوش خوردن انگشت کوچک پا چقدر است. اگر بعد از سپری شدن این مدت بهبودی کامل احساس نشد، چه باید کرد؟
شکستگی استخوان های انگشتان پا معمولا در عرض سه تا شش هفته جوش میخورند. البته اینکه اتصال قطعات شکسته شده در تصویر رادیوگرافی دیده شود به ۶-۳ ماه زمان نیاز دارد ولی جوش خوردن بالینی همان سه تا شش هفته است.
درمان این شکستگی ها در غالب موارد بستن دو انگشت مجاور با نوار چسب به هم است. گاهی ممکن است نیاز به گچ گیری باشد و ندرتا ممکن است از عمل جراحی (در بعضی از شکستگی های شست پا) استفاده شود.
اگر بعد از گذشت مدت لازم بهبودی حاصل نشد باید به پزشک مراجعه کرد تا علت آن را بررسی کند. البته اگر منظور از عدم بهبودی کامل، ماندن قدری تورم در انگشت باشد طبیعی است. تورم انگشت شکسته شده ممکن است تا چند ماه بعد از شکستگی باقی بماند.
با این حال باقی ماندن درد بعد از گذشت چند هفته از شکستگی غیر طبیعی است و در صورت بروز این مشکل باید به پزشک اطلاع داد.
شکستگی انگشت در افراد دیابتی ممکن است بدون درد باشد ولی ایجاد تورم میکند. پس اگر انگشت یک فرد دیابتی بدنبال ضربه ورم کرد باید حتما به پزشک مراجعه کند.
جوش نخوردن شکستگی انگشت پا
انگشت کوچک پایم شکسته شده و سه تا ترک برداشته الان ۶ هفته است که در آتل هست. روند جوش خوردگی خیلی کند است بعد از ۶ هفته فکر میکردم خوب شده و خودم بازش کردم
اما دیدم هنوز در جای خودش نیست میخواستم بدونم مدت جوش خوردن استخوان کوچک پا معمولا چقدر طول میکشد و آیا مشکل پای من طبیعی است.
شکستگی انگشت کوچک در حد ترک نیازی به آتل یا گچ گیری تدارد. این شکستگی را میتوان با بستن انگشت کوچک به انگشت مجاور با یک نوار چسب درمان کرد.
مدت جوش خوردن شکستگی انگشت کوچک پا حدود سه هفته است.
در درمان شکستگی های انگشتان پا معیار پزشک بیشتر از رادیوگرافی پا، شکل ظاهری انگشت است. در صورتی که شکل انگشت بعد از شکستگی تغییری نکرده باشد نیازی به جااندازی آن نیست.