انکندروم چیست و چه علائمی دارد

گاهی این تومور را کندروم یا کندروما هم مینامند. این تومور خوش خیم از جنس غضروف است. در سنین ۲۰-۱۰ سالگی دیده میشود.
 
گاهی بدون اینکه کشف شود تا آخر عمر در استخوان میماند و گاهی خودبخود خوب میشود. این تومور معمولاً در استخوان های کف دست و پا بوجود میاید و در واقع شایع ترین تومور دست است.
 

در مواردی، این تومور در بعضی بیماری ها ( Ollier’s disease و Maffucci’s syndrome ) بصورت متعدد در چند استخوان بدن دیده میشود. احتمال اینکه انکندروم سرطانی و بدخیم شود هست ولی این احتمال خیلی کم است البته این احتمال در نوع متعدد این تومور بیشتر است.

 

علائم انکندروم

انکندروم Enchondroma معمولاً درد ندارد. در دست و پا ممکن است موجب تغییر شکل یا بزرگ شدن استخوان شود و بیماران معمولا به علت همین تغییر شکل به پزشک مراجعه میکنند. گاهی وجود این تومور، استخوان را چنان ضعیف میکند که براثر ضربه کوچکی شکسته میشود.
 
بسیاری از این تومورها بصورت تصادفی وقتی بیمار به علتی دیگر از دست یا پابش عکس میگیرد کشف میشوند و بیمار تا قبل از عکسبرداری از وجود آن بی اطلاع بوده است.
 
 تومور انکندروم در انگشت دست
تومور انکندروم در انگشت دست

تشخیص این تومور به توسط رادیوگرافی ساده داده میشود. در عکس رادیوگرافی، این تومور بصورت نواحی تیره در وسط استخوان های بلند دیده میشود که موجب متسع شدن استخوان شده و در داخل آن نقاط سفید رنگی وجود دارد.

انکندروم
در تصویر بالا کم شدن تراکم استخوان به علت انکندورم دیده میشود

درمان انکندروم

 اغلب این تومور ها نیازی به درمان ندارند. وقتی تومور مشکلی برای بیمار ایجاد نکرده است پزشک ارتوپد ممکن است فقط آنرا تحت نظر بگیرد تا مطمئن شود به مرور زمان بزرگتر نمیشود.

در مواردی که پزشک تصمیم به عمل جراحی این تومور میگیرد ابتدا محتویات غضروفی تومور خارج شده و سپس حفره تومور به توسط پیوند استخوان پر میشود. احتمال عود تومور بعد از جراحی هست ولی این احتمال زیاد نیست.

متاسفانه گاهی این تومور بسیار شبیه تومور بدخیمی به نام کندروسارکوم میشود و تشخیص اینکه بیمار مبتلا به کدامیک است گاهی برای پاتولوژیست ( پزشک متخصصی که بافت تومور را به توسط میکروسکوپ بررسی میکند و معمولاً تشخیص قطعی نوع تومور با وی است) هم تقریباً غیر ممکن میشود.

به همین دلیل  پزشک معالج ارتوپد وقتی رفتارهای غیر معمولی از تومور را دید ( مثلاً رشد تومور یا دردناک شدن تومور) ممکن است تصمیم به عمل جراحی و خروج توده بگیرد.

 

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا نظر بدید.x