تنوسینوویت چرکی یا عفونت غلاف تاندون کف دست

تنوسینوویت به معنای التهاب بافت سینوویوم غلاف تاندون ها است. شایع ترین علت تنوسینوویت تاندون های دست عفونت باکتریال است. این عفونت ها میتوانند موجب آسیب شدید به غلاف تاندون و خود تاندون و عملکرد آن شوند.

آناتومی غلاف تاندون دست

همانطور که میدانیم دور تا دور هر کدام از تاندون های فلکسور یا خم کننده انگشتان را پرده نازک بافتی فرا گرفته که مانند لوله ایست که طناب تاندونی از داخل آن عبور میکند.

این پرده لوله ای شکل را غلاف یا نیام تاندون یا تنوسینوویوم Tenosynovium میگویند و سطح داخلی آن از سلول های سینوویال فرش شده است. این سلول ها مایع سنوویال ترشح میکنند.

پس تاندون های خم کننده یا فلکسور انگشتان در واقع از درون لوله هایی حاوی مایع عبور میکند. این سیستم اجازه میدهد تا حرکت تاندون در داخل غلاف به راحتی انجام شود و تاندون به بافت های اطراف سایش و اصطکاک نداشته باشد.

گاهی اوقات این غلاف یا نیام تاندون به عللی دچار عفونت میشود که اگر بطور مناسب درمان نشود میتواند مشکلات فراوانی را برای بیمار ایجاد کند. به عفونت غلاف تاندون، تنوسینوویت Tenosynovitis میگویند.

1530 1
تورم و قرمزی کل انگشت به علت ابتلا به تنوسینوویت عفونی

 

گاهی اوقات به علت زخم هایی که در سطح ولار انگشتان ایجاد میشود یا به علت ورود اجسام نوک تیز به سطح ولار انگشتان میکروب ها راهی پیدا میکنند که به بافت داخلی انگشت وارد شوند.

اگر این میکروب ها در درون غلاف سینوویال رفته، رشد و تکثیر یابند میتوانند موجب عفونت و التهاب آن شوند. غلاف تاندون های فلکسور در محل مفاصل انگشتان نزدیک ترین فاصله را با پوست دارند و در این محل ها احتمال آسیب خارجی به آنها بیشتر است.

گاهی اوقات هم عفونت در دیگر بافت های انگشت میتواند از طریق مجاورتی به غلاف تاندون منتقل شود. بطور مثال عفونت پالپ انگشت یا فلون میتواند به غلاف تاندون سرای کرده و آنرا هم گرفتار کند.

علائم تنوسینوویت یا عفونت غلاف تاندون انگشت چیست

مهمترین علائم این بیماری عبارتند از

  • درد در سطح ولار ( سطحی از انگشت یا کف دست که مو ندارد و با آن سطح اشیاء را میگیریم) انگشت یا کف دست
  • شدت درد با فشار به محل بیشتر میشود. شدت درد با حرکت کردن انگشت و بخصوص با مستقیم کردن انگشت بیشتر میشود. انگشت وقتی در حالت خمیده قرار گرفته است درد کمتری دارد
  • تورم انگشت که بیشتر در سطح ولار انگشت است
  • قرمز و گرم شدن انگشت که بیشتر در سطح ولار انگشت است

عفونت غلاف تاندون های فلکسور بیشتر در انگشتان سبابه، وسط و انگشتری ایجاد میشود.

البته غلاف تاندون های شست و انگشت کوچک هم میتوانند دچار عفونت شوند و نکته مهم اینست که چون غلاف تاندون فلکسور این دو انگشت به کف دست هم امتداد میابد عفونت غلاف این دو انگشت میتواند به کف دست هم منتشر شود.

میکروب مولد این بیماری در غالب اوقات استافیلوکوک است. در این موارد عفونت معمولا محدود به یک بند انگشت است. در مواردی ممکن است علت عفونت، استرپتوکوک باشد که در این حالات معمولا عفونت و تورم در کل انگشت و حتی کف دست منشر میشود.

درمان تنوسینوویت چرکی چیست

تنوسینوویت یا التهاب غلاف اطراف تاندون های فلکسور انگشتان دست میتواند به علت عوامل میکروبی ایجاد شود.

درمان این بیماری از اورژانس های ارتوپدی است که معمولا نیاز به جراحی دارد البته اگر بیماری در ۴۸-۲۴ ساعت اول تشخیص داده شود ممکن است نیازی به جراحی نباشد.

مهمترین اقدامات درمانی برای معالجه این بیماری عبارتند از

  • بالا نگه داشتن دست بالاتر از سطح قلب برای کاهش تورم
  • استفاده از داروهای مسکن
  • عمل جراحی

 

عمل جراحی معمولا در موارد زیر انجام میشود

مشاوره

  • بیماری بیش از ۴۸ ساعت طول داشته است
  • با وجود مصرف ۲۴ ساعت آنتی بیوتیک بهبودی در وضعیت بیمار ایجاد نشده است
  • در هنگام مستقیم کردن انگشت درد بیشتر میشود

 1530 2

عوارض تنوسینوویت عفونی انگشت چیست

در صورتیکه این بیماری به درستی درمان نشود ممکن است مشکلات زیر برای بیمار بوجود آید

♦ ممکن است عفونت به خود تاندون فلکسور منتقل شده و موجب نکروز و از بین رفتن آن شود و یا ممکن است بر اثر تورم داخل غلاف تاندونی فشار داخل غلاف آنقدر بالا رود که جریان خون تاندون را متوقف کرده و موجب نکروز و مرگ تاندون شود

♦ ممکن است تاندون فلکسور به غلاف تاندون بچسبد و در نتیجه حرکات تاندون در داخل غلاف از بین برود که نتیجه آن حرکت نکردن انگشت است

♦ انتشار عفونت به پوست و یا استخوان میتواند موجب عفونت این بافتها شود

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا نظر بدید.x